Potrawy w kolorze zieleni

Potrawy w kolorze zieleni

Sezonowa gra w zielone

 

Okres wakacyjny to czas, gdy pojawiają się sezonowe warzywa, takie jak szparagi, szpinak, fasolka, groszek, czy cukinia. Właśnie dlatego warto się teraz nimi zajadać – mamy gwarancję świeżości, jak i niskiej ceny. Również najnowszy ranking Foodpanda.pl, serwisu umożliwiającego zamawianie jedzenia przez internet pokazuje, że coraz więcej zamawiamy sałatek, zup, czy też lekkich warzywnych przekąsek. Sezon w pełni, dlatego również i my prezentujemy ciekawe propozycje podania zielonych, wakacyjnych świeżynek.

 

 

Na mniejszy apetyt – Sałatka „zielono mi”

Potrzebne nam będą:

•             zielone szparagi

(2 pęczki)

•             świeży groszek

(250 gram)

•             zielona fasolka szparagowa

(250 gram)

•             rukola (400 gram)

•             opakowanie fety

•             3 dymki

•             1/2 szklanki oliwy

z oliwek

•             sok z cytryny

•             łyżeczka kolendry

 

Przygotowanie:

Szparagi, groszek i fasolkę gotujemy. W tym czasie łączymy oliwę, sok z cytryny i kolendrę, aby uzyskać dresing do sałatki. Umytą rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej przestudzone warzywa. Dymkę drobno siekamy, fetę kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty. Delikatnie mieszamy całość. Sałatkę polewamy dresingiem bezpośrednio przed podaniem.

 

Na większy głód – Zielone risotto

Potrzebne nam będą:

•             ryż krótkoziarnisty (400 gram)

•             zielone szparagi

(duży pęczek)

•             świeży groszek

(250 gram)

•             zielona fasolka szparagowa

(250 gram)

•             koperek

•             cebula

•             tarty ser żółty

(40 gram)

•             łyżka masła

•             2 łyżki oliwy

•             litr bulionu warzywnego

•             szklanka białego wytrawnego wina

•             sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni. Następnie dodajemy ryż i prażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Do ryżu dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podlewamy całość winem. Po wchłonięciu całego płynu, dodajemy fasolkę i pokrojone szparagi (bez „główek”). Całość gotujemy na małym ogniu, dolewając po szklance bulionu, za każdym razem czekając, aż się wchłonie. Na koniec dodajemy świeży groszek, główki szparagów i posiekany koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Risotto jest gotowe, gdy warzywa i ryż są miękkie, a całość ma kremową konsystencję. Wówczas zdejmujemy danie z ognia, posypujemy serem i gotowe. Serwujemy do razu po przyrządzeniu.

dodajdo.com

Tags:

Dodaj komentarz

Stretch Marks Removal
Best Eye Cream
Stretch Mark Cream
Dark Circles Under Eyes
how to get rid of dandruff
Skin Id Reviews
Does Murad Work
how to ask a girl out
how to get a girl to like you
Does Proactiv Work
How To Get Rid Of Stretch Marks
How to Get Rid of Acne Scars
how to get rid of flakes
How To Talk To Girls
How To Impress A Girl
How To Get Rid Of Stretch Marks
How to Get Rid of Acne Scars
how to get rid of flakes
How To Talk To Girls
How To Impress A Girl
Stretch Mark Removal Cream
Best Under Eye Cream
Stretch Marks Cream
Dark Circles Under Eyes Men
how to get rid of flakes
SkinId Reviews

Murad Reviews


how to ask a girl out
how to get a girl to like you
Does Proactive Really Work
Stretch Mark Removal Cream
Best Under Eye Cream
Stretch Marks Cream
Dark Circles Under Eyes Men
how to get rid of flakes
SkinId Reviews

Murad Reviews


how to ask a girl out
how to get a girl to like you
Does Proactive Really Work
Stretch Mark Removal Cream
Best Under Eye Cream
Stretch Marks Cream
Dark Circles Under Eyes Men
how to get rid of flakes
SkinId Reviews

Murad Reviews


how to ask a girl out
how to get a girl to like you
Does Proactive Really Work