Płatki owsiane to danie popularne w wielu krajach na całym świecie. Są bogate w minerały i witaminy, a także są lekkostrawne.
Właściwości zdrowotne płatków owsianych:
- Płatki owsiane to przetworzone ziarna owsa, bogate w żelazo, wapń, fosfor, magnez.
- Spożywane z mlekiem (zwłaszcza w krajach anglosaskich) zapewniają zdrowe i lekkostrawne śniadanie. Śmiało możemy do nich dodawać pokrojone owoce lub bakalie.
- Płatki owsiane zawierają dość dużo białka – 15% i błonnika- 10% na 100 gram, a także 370 kcal na 100 gramów.
- Nieznacznie obniżają poziom cholesterolu LDL. Są korzystne dla diabetyków gdyż spowalniają wchłanianie glukozy w jelitach i regulują jej przenikanie do krwi.
- Płatki owsiane zawierają wapń – 84mg na 100g, niewiele żelaza – 4mg na 100g, magnez, potas,cynk, znaczną ilość witaminy B9 czyli kwasu foliowego oraz gluten zwany aveniną. Ten gluten ma inny skład niż gluten zawarty w pszenicy. Dlatego płatki owsiane mogą być spożywane w przypadku celiakii lub nadwrażliwości na gluten.
- Dzienna porcja płatków (rano lub wieczorem) to 30 do 40 gramów z ciepłym lub zimnym mlekiem lub wodą.
Uwaga!
Mimo że płatki są wartościowym pokarmem dla dzieci i dorosłych, to osoby o wrażliwym układzie pokarmowym powinny ograniczać spożycie tej potrawy ze względu na dużą ilość błonnika.
W przypadku wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem specjalistą lub dietetykiem.