Orzeszki ziemne, popularne jako przekąska podczas spotkań towarzyskich,są powszechnie uważane za źródło kalorii i przyczynę nadwagi. Osoby „puszyste” unikają jedzenia orzeszków w postaci solonej czy też przetworzonych w postaci masła orzechowego. Tymczasem orzeszki ziemne mają wiele właściwości leczniczych i są bardzo wartościowym składnikiem naszej diety. Zobaczmy więc, jakie korzyści płyną ze spożywania tych orzeszków i jakie cenne elementy zawierają te niepozorne ziarna (orzechy bowiem, z orzechem kokosowym włącznie, są nasionami). Orzeszki ziemne są doskonałym źródłem białka roślinnego, a także zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i wiele składników odżywczych. Są wysokokaloryczne – 567 kcal/100 gram.
Oto bardzo ważne składniki orzeszków:
- Cynk – wspomaga leczenie ran,pomaga w uwalnianiu się insuliny,wytwarzanej w trzustce
- Miedź – niezbędna do tworzenia kolagenu i hemoglobiny,wspomaga też organizm w walce z wolnymi rodnikami.
- Mangan – także pomaga zwalczać uszkodzenia spowodowane w organizmie przez wolne rodniki
- Magnez – potrzebny do rozwoju kości,zębów,mięśni; wspomaga także układ odpornościowy i nerwowy.
- Żelazo – pomaga w tworzeniu się czerwonych krwinek,nowych komórek i neuroprzekaźników, ułatwia także transport tlenu we krwi.
- Selen -jest silnie działającym antyoksydantem, niszczącym
- wolne rodniki
- Fosfor – jest bardzo potrzebny w organizmie do tworzenia zdrowych zębów i kości oraz do regeneracji wszystkich tkanek.
- Potas -występuje w dużych ilościach w prażonych orzeszkach ziemnych i równoważy.pH krwi oraz wspomaga trawienie.Wpływa też na prawidłową pracę serca.
Witaminy występujące w orzeszkach ziemnych
- B3 – zwana jest niacyną. Pomaga wytwarzać energię z białek,węglowodanów i tłuszczów,które przyswajamy. Reguluje także prawidłowy wzrost u dzieci.
- B6 – znana jako pirydoksyna,potrzebna jest do przetwarzania glukozy i tworzenia komórek nerwowych. Przyczynia się też do syntezy neuroprzekaźników.
- B1 – zwana jest również tiaminą i przyczynia się do produkcji energii przez organizm. Przy jej pomocy spożyte węglowodany przetwarzane są w energię,potrzebną do aktywnego życia i działania.
- B9 – ta witamina to kwas foliowy,który pomaga w tworzeniu czerwonych ciałek,odgrywa ważną rolę w działaniu układu nerwowego i odpornościowego; pomaga też w procesie gojenia ran.
- E – witamina ta jest doskonałym antyoksydantem, zwalczającym szkodliwe działanie wolnych rodników.
- Orzeszki ziemne są bogatym źródłem błonnika pokarmowego,bardzo ważnego dla prawidłowego działania naszego organizmu. Pomagają także obniżyć poziom złego cholesterolu.
Korzystny wpływ orzeszków ziemnych na nasz organizm
Orzeszki ziemne to sprzymierzeńcy zdrowia i dobrego samopoczucia,pod warunkiem,że nie spożywamy ich zbyt wiele, gdyż są niezwykle kaloryczne. Różne badania wykazują, że spożywanie prażonych orzeszków lub masła orzechowego zmniejsza ryzyko występowania nowotworów różnego rodzaju, hamuje także pojawienie się i rozwój cukrzycy, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych.
Trzeba jednak koniecznie pamiętać,aby ZAWSZE poradzić się lekarza rodzinnego lub specjalisty, gdy chcemy stosować w swej diecie orzeszki ziemne lub inne nasiona,owoce czy zioła lecznicze. Istnieje wiele przeciwwskazań do spożywania właśnie orzeszków ziemnych, które są jednym z bardziej znanych alergenów. Gdy jesteśmy uczuleni na substancje, znajdujące się w orzeszkach ziemnych, zjedzenie porcji tego przysmaku może doprowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego. Spróbujmy jednak z rozwaga korzystać z powyższych rad i z przyjemnością zajadajmy orzeszki ziemne w różnych postaciach!