Awokado często jest krytykowane, ponieważ ma wysoką zawartość tłuszczu. Ten oleisty owoc pochodzący z Meksyku jest jednak zielonym złotem, ponieważ jest bardzo korzystny dla zdrowia. Zawiera dużą ilość lipidów. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które są również kardioprotektorami. Kwas oleinowy, w szczególności obniża zły cholesterol (LDD) i podwyższa dobry (HLD). Oto wszystkie zalety awokado, które są korzystne dla zdrowia.
Kalorie i wartości odżywcze
Awokado jest bogate w tłuszcz. Jest więc bardzo kaloryczne i zawiera około 155 kalorii na 100 gramów. Jest trzy razy bardziej kaloryczny niż inne owoce. Im bardziej dojrzałe awokado, tym więcej ma kalorii. Tak więc 100 gramów owocu zawiera 200 kalorii, a gdy jest jeszcze jędrny, zawiera tylko połowę.
Witaminy i minerały
Owoc mimo swej kaloryczności nie powinno być wykluczone z naszego jedzenia w przypadku diety. Rzeczywiście, spożywając je regularnie, jednocześnie zmniejszając dzienne spożycie kalorii, awokado może przyczynić się do utraty wagi, ponieważ szybko sprzyja sytości.
Uwaga: nie należy dodawać innych tłuszczów, jeśli jesz awokado, ponieważ podwaja to wtedy kaloryczność. Nigdy nie jedz go na przykład z majonezem. Wystarczy dodać sok z cytryny, trochę soli i pieprzu.
Lepsze trawienie
Owoc pomaga lepiej trawić, jeśli spożywasz je w rozsądnych ilościach. Zawiera około 7% błonnika na owoc. Twój flora bakteryjna zostanie uregulowana.
Obniż poziom cholesterolu dzięki
Awokado zawiera fitosterole, które pomagają obniżyć zły cholesterol lub LDL. Zawiera również wystarczającą ilość kwasu oleinowego, aby podnieść dobry cholesterol lub HDL.
Układ sercowo-naczyniowy
Spożywanie awokado jest zalecane dla utrzymania dobrej kondycji układu krążenia. Rzeczywiście, dzięki zawartym w nim nienasyconym kwasom tłuszczowym, awokado jest pierwszorzędnym sprzymierzeńcem serca, tętnic i żył.
Utrzymanie dobrego wzroku
Jeśli masz dobry wzrok i chcesz, aby trwał jak najdłużej, regularnie spożywaj awokado. Ten owoc z nasion oleistych zawiera również karotenoidy, takie jak luteina i pomaga utrzymać stan Twojego wzroku w dobrej kondycji.
Witaminy
Awokado zawiera również witaminy C, E i K. W ten sposób pomaga wzmocnić układ odpornościowy i ma bardzo pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi. Diabetycy mogą spożywać go w regularnych i rozsądnych ilościach.
Minerały
Owoc jest nadal ważnym źródłem potasu i magnezu. Pomaga w walce z pewnymi niedoborami, w niektórych przypadkach ze zmęczeniem, anemią lub niepokoje . Owoc ten jest szczególnie polecany kobietom w ciąży cierpiącym na niedobory żywieniowe.
Działanie przeciwzapalne
Awokado ma również właściwości przeciwzapalne. Można go spożywać, aby pomóc zwalczyć lub zmniejszyć stany zapalne, np. odczuwane podczas menstruacji. Według niektórych badań awokado jest również zaangażowane w zapobieganie niektórym nowotworom, takim jak rak prostaty, ale do tej pory nic nie zostało udowodnione na ten temat.
Można więc codziennie jeść awokado, aby walczyć z zaparciami, wspomagać trawienie. Ponadto wiadomo, że nadaje ładną cerę i sprzyja zasypianiu.